個項目 projects for

篇文章 articles for

名合伙人 principals for

MUH SHOOU XIXI

木守西溪
浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang
圖庫Gallery

“木守”指特意留在樹上的最后一個果實,農人將其與自然界中的動物分享,以祈禱來年的豐收,木守西溪酒店的設計正是取義于此。

木守西溪位于西溪國家濕地公園西南角龍舌嘴入口的盡端。項目基址南望緩丘山巒,北臨水網平原,依水徑、通陸路,周圍原生植被環繞,擁有典型的濕地生態。建筑師試圖通過設計將西溪濕地“冷、靜、孤、野、幽”的自然美態呈現給來訪者,以建筑為媒介喚起人與原始自然的共鳴。

酒店由場地中原有的5棟舊建筑改造而來。如何以生態性最優的方式滿足現代酒店的使用需求是建筑師面臨的挑戰。經過大量的現場調研,建筑師以極小規模的介入完成了結構改造和綜合系統布局,使建筑與周邊的林木、水系的關系得以延續。

酒店用地范圍內植物種類繁多,以柿子樹為最,其中樹齡最長的達100年。建筑團隊對所有胸徑超過10cm的樹木都一一記錄根部標高、樹種、樹名,順應原始植被的布局,將改造建筑“編織”到環境之中。

酒店功能布局因地制宜,入口一爿琴臺與柿樹靜立于水院中央,以水平線條連接東側視野開闊的“野堂”與西側的回廊。

回廊以二度回收的老木板、銹化鋼及水沖面大理石作為主材,設計師借此將“時間”的概念引入空間——當材料的原始色澤和觸感在風霜雪雨中緩慢演變,時間的流逝也便記錄在空間的一石一木之中。 

餐廳三面鄰水,室內設計同樣遵循生態優先原則,采用回收木板和湖石加工過程中產生的邊料“石皮”為主材。一層餐廳名曰“溪隱”,二層雅間分別以“歸樵”、“訪溪”、“隱魚”、“尋菱”、“喜柿”為名,呼應由歸隱意趣到分享之樂的主題。

全明宴會廳采用270°落地玻璃,逾300㎡室內空間與戶外密林、草坪及親水木平臺自然交融,也為在此舉辦的宴會、服裝秀、車展等活動營造出獨特的林間體驗。

水路流線基于濕地的原始地貌而設計,使習慣了陸上出行的現代人群得以沿古水道前往酒店,在搖櫓船徐徐的槳波中,獲得觀察西溪濕地的另一種視角。

景觀設計遵循生態性第一的總體理念,采用小尺度、點式并置的手法,與建筑空間相得益彰。

照明設計以月光作為基礎照明的參照,以期實現人工與自然的恰當過渡。

漫步于西溪濕地,木守西溪隱匿在密林之中,詮釋著這片原始自然的詩意。


“MUH SHOOU” originally means the last fruit left by farmers on the tree with the special intention of sharing it with animals in nature so as to pray for the harvest of the coming year. That’s just where the name of MUH SHOOU XIXI comes. 

MUH SHOOU XIXI lies on the end of Longshezui entrance at the southwest corner of XIXI Wetland. The site of the project is located at the north of gently rolling hills and the south of flatland with plentiful lakes. It boasts typical wetland ecology with water path, land route as well as native vegetation surrounding. The architect attempts to present the natural beauty of XIXI Wetland - "coldness, quietness, uniqueness, wildness and seclusion" - to visitors through the design and evoke the resonance between human and the primitive nature through the architecture. 

The hotel is renovated from five old buildings originally on this site. The challenge to architects is how to meet the needs of modern hotels in an ecologically optimal way. After making a large number of on-site investigations, architects completed the structural transformation and integrated system layout with extremely minimal intervention, so that the building could be connected with surrounding forest and water system smoothly. 

There are many kinds of plants surrounding the hotel, most of them are persimmon trees, among which the oldest tree is 100-year-old. The building team recorded root elevation, species and names of all trees with DBH of 10cm one by one, and "weaved" the building into the environment so as to adapt to the layout of the original vegetation.

The functional layout of the hotel is adapted to local conditions. In the entrance, a table of Chinese zither and some persimmon trees are right in the middle of a water court, horizontally connecting the "wild hall" with wide view on the east side and the corridor on the west side. 

With recycled old wood boards, rusted steel and water-washed marble as the main material of corridors, the designer introduced the concept of "time" into the space - when the original lustre and the sense of touch of the material evolved slowly in the wind, frost, snow and rain, the passage of time was also recorded in every stone and every piece of wood at the same time.

The restaurant faces water in three sides, with interior design following the principle of ecological priority, recycled wood and left material “stone skin” during the processing of lake stones as main materials. The dining hall on the first floor is named "Xi Ying", the private rooms on the second floor are respectively named "Gui Qiao", "Fang Xi", "Yin Yu", “Xun Ling" and "Xi Shi", echoing the theme of the joy of living in seclusion and the happiness of sharing.

The banquet hall with plentiful lights is surrounded by 270 ° French window, and its indoor space covering an area of 300 ㎡ seamless blend with outdoor natural forests, lawns and waterside terrace. It would be a unique experience to hold a banquet, clothing show, auto show or any other activities in a such a forest-like place. 

The design of water route is based on the original landform of the wetland, enabling people who are accustomed to land transporting to travel along the ancient waterway to the hotel. In the water waves stirred by the oars, people could appreciate the beauty of XIXI Wetland from a different perspective.

Landscape design follows the overall concept of “ecology first” and adopts small-scale, point-type juxtaposition to the building space.

Lighting design is based on the moonlight with an expectation to transit from artificial to natural appropriately.

While rambling in the XIXI Wetland, MUH SHOOU XIXI hidden in the dense forest quietly interprets the poetic aesthetics of primitive nature. 


業主 Client

杭州木守世業酒店有限公司 Hangzhou MUH SHOOU Shiye Hotel Co., Ltd.

所在地址 Location

浙江省杭州市 Hangzhou, Zhejiang

建筑規模 GFA

7,000 ㎡ 7,000 ㎡

項目類型 Type

酒店 Hospitality

設計范圍 Design scope

建筑,室內 Architecture, Interior Design

設計周期 Design period

2015 - 2018

国色天香社区视频在线观看-草蜢视频在线观看www 国产免费看福利
24岁救人牺牲消防员获批为烈士 大连一密接者擅自点外卖聚餐被调查 长津湖 长津湖 我和我的家乡 中美元首会谈重点内容 国足最新出线概率0.08% 斗破苍穹 大连现超级传播者26人在同一传播链 胡锡进谈中美元首会晤 中美元首是否达成新共识?中方回应 北京冬奥火炬宣传片获金花环奖 国足战澳大利亚大名单:4归化在列 俄方回应卫星碎片危及国际空间站 俄方回应卫星碎片危及国际空间站 尚气与十环传奇 林丹世界排名被正式移除 动保组织向上饶信州区申请信息公开 200斤鳄鱼被吓后待水里溺死 得知母亲出事男子在地铁痛哭 苏宁易购回应破产传闻 加拿大一枝黄花到底是什么? 动保组织向上饶信州区申请信息公开 胡锡进谈中美元首会晤 长津湖 中美元首是否达成新共识?中方回应 房价上涨城市创七年新低 拐点来了? 浦发银行回应近3亿存款莫名被质押 大连一密接者擅自点外卖聚餐被调查 兰心大剧院 夜色暗涌时 #耿直真香哥黑化卖惨# 印度首都准备封城 大连一密接者擅自点外卖聚餐被调查 24岁救人牺牲消防员获批为烈士 房价上涨城市创七年新低 拐点来了? 罗永浩吐槽苹果文案没文化 星辰大海 长津湖 我和我的祖国 长津湖 中国医生 动保组织向上饶信州区申请信息公开 大连现超级传播者26人在同一传播链 林丹世界排名被正式移除 得知母亲出事男子在地铁痛哭 大连现超级传播者26人在同一传播链 千与千寻 红色通缉令 花木兰 罗永浩吐槽苹果文案没文化 加拿大一枝黄花到底是什么? 北京冬奥火炬宣传片获金花环奖 我和我的家乡 房价上涨城市创七年新低 拐点来了? 得知母亲出事男子在地铁痛哭 千与千寻 林丹世界排名被正式移除 星际穿越 加拿大一枝黄花到底是什么? 苏宁易购回应破产传闻 动保组织向上饶信州区申请信息公开 国足最新出线概率0.08% 沙丘 印度首都准备封城 速度与激情9 大连现超级传播者26人在同一传播链 安娜贝尔 甄嬛传 国足最新出线概率0.08% 夜色暗涌时
高阳县| 安阳县| 黄大仙区| 博乐市| 夹江县| 瓦房店市| 石泉县| 盐源县| 沈丘县| 海原县| 定西市| 石泉县| 兴安县| 丹凤县| 玉龙| 丰都县| 霍邱县| 磴口县| 南投县| 印江| 梅河口市| 武川县| 苍山县| 新源县|